Boğaziçi Üniversitesi’nin öncülüğünde, sohbet temasıyla akademisyenlerin kitaplarını okurları ile buluşturmaya devam ettiği ‘Kitaplar Arasında’ projesinin 22 Nisan’daki konuğu Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü öğretim üyesi Cengiz Kırlı olacak. Kırlı, “Yolsuzluğun İcadı, 1840 Ceza Kanunu, İktidar ve Bürokrasi” adlı yapıtı ile kitapseverlerle Homer Kitabevi’nde (Beyoğlu) buluşacak.
Kitapta, Tanzimat Dönemi’nde yaşanan yolsuzluklar, karmaşık cinayetler ve cezalar ele alınıyor.
Kırlı’nın kitabından kısaca bahsedersek; 1840 yılının Nisan ayında, Edirne’deki Sultan Selim Camii’nin imamı Mustafa Efendi gizemli bir cinayete kurban gider. Edirne’nin Müslüman ve gayrimüslim nüfusu arasındaki gerilimi tehlikeli bir boyuta ulaştıran bu cinayet, aynı zamanda şehrin valisi Nafiz Paşa’nın görevden el çektirilip pek çok suçlamayla Meclis-i Vâlâ’da yargılanmasına giden olaylar zincirinin başlangıcıdır. Tıpkı Akif ve Hüsrev Paşalar gibi, yönetimde bulunan Tanzimat taraftarlarının hedefine giren Nafiz Paşa, korku ve endişe içinde kendini savunmaya hazırlanırken yepyeni bir suçlamanın da muhatabı olur: Yolsuzluk!
Üst düzey Osmanlı bürokratları, çok uzun zamandan beri mübadeleye dayalı bir ‘hediye’ ekonomisinin merkezindeydi. Öte yandan İstanbul’un çabası, taşradaki iktidar bloğunu kendi lehine yeniden düzenlemekti. Tanzimatçıların girişimi sonucunda, Paşaların yolsuzluk suçlamasıyla sanık sandalyesine oturtulması, kurgulanan normatif düzene uymayan kişilere karşı cezanın eşit biçimde icra edileceği yönünde bir mesaj taşıyordu. İşte bu yeni dil, Tanzimat’ın ve 19. yüzyıl modernitesinin diliydi. Osmanlı Tanzimat Dönemi’ne ilişkin çeşitli komploların olduğu birçok olayın ele alındığı kitap, tarihte yaşanmış olayların gün yüzüne çıkmasını sağlıyor.
Proje kapsamında okuyucuyla buluşacak Boğaziçi Üniversitesi’nden yazarlar ve kitaplar şöyle;
- 6 Mayıs
Metruk Ev: Halit Ziya Romanında Osmanlı Bireyi / Zeynep Uysal (Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü)
- 10 Haziran
Constantinopolis/Istanbul: Cultural Encounter, Imperial Vision, and the Construction of the Ottoman Capital / Çiğdem Kafescioğlu – Tarih Bölümü
edebiyathaber.net (20 Nisan 2017)