Kendilerini “Gerçek Karikatür Emekçileri” olarak tanıtan çizerler, meslektaşlarını Yunus Nadi Karikatür Ödülleri’ni protestoya çağırdı.
Protestoya gerekçe olarak “yolsuzluk davasından yargılanan ve karikatürcü olmayan bir kişinin ‘Yunus Nadi Karikatür Ödülü’ seçici kurulunda yer alması” gösterildi. Bu durumu “skandal” olarak niteleyen çizerler, “varlığını bilime, sanata ve Kurtuluş Savaşı’na adamış, ‘Yunus Nadi’ gibi emsal bir kişiliğin, aynı değerlere sahip kişilerce temsil edilmesi gerektiğine inandıklarını” belirttiler.
Seçici Kurul’da ise şu isimler yer alıyor: Metin Peker, Kamil Masaracı, Muhittin Köroğlu, Zafer Temoçin, Akdağ Saydut.
Çizerlerin “Bu Seçici Kurul, Yunus Nadi’nin Cumhuriyet’ine yakışmadı!” başlığıyla yayınladıkları açıklama ve imzacıları şu şekilde:
“Cumhuriyet Vakfı’na ve Kamuoyuna…
Son yıllarda üyelerinin hakkını savunmaktan uzak, birleştirici olması gerekirken tam tersine ayrıştıran Karikatürcüler Derneği yönetiminin Yunus Nadi Ödülleri’ne de el attığını görüyoruz. Dernek yönetiminin, yakın geçmişte gözaltına alınan veya tutuklanan Cumhuriyet gazetesi çizerlerinin ve dernek üyelerinin hiçbirine sahip çıkmadığı açık bir gerçek… İlkelerinden gittikçe uzaklaşan Karikatürcüler Derneği yönetimi; ‘Sizin bilmediğiniz şeyler var!’ bahanesiyle çizer meslektaşlarına yapılan hukuksuzlukları adeta onaylayan bir kurum haline dönüşmüş durumda.
Yolsuzluk davasından yargılanan ve karikatürcü olmayan bir kişinin ‘Yunus Nadi Karikatür Ödülü’ seçici kurulunda yer almasını büyük bir skandal olarak değerlendiriyoruz. Zira, gerçek bir karikatürcünün yolsuzluk davasından yargılan(a)mayacağı, yargılansa bile bu süreçte kuruma zarar gelmemesi için istifa etmesini bilecek kadar onurlu davranacağı kanısındayız.
Cumhuriyet gazetesinde uzun yıllar çalışmış çizerlerin gazeteyle yolları ayrılınca, dernek yönetiminin ve destekçilerinin onlardan boşalan yerleri pervasızca doldurduklarını gözlemliyoruz. Söz konusu ‘liyakatsizlik’ durumunun karikatür camiasında da kendini göstermesi umutsuzluğa yol açıyor, şaibeleri inanılır kılıyor. Yaşananlar; içinde bulunduğumuz olumsuz süreci meşrulaştıran çıkar gruplarıyla mücadele etmenin ne kadar zor olduğunu bizlere zaten çeşitli örneklerle göstermiştir. Uluslararası alanda başarı kazanan ama yönetim yanlısı olmayan çizerlerin dernek yönetimince yok sayıldığı da bilinen başka bir gerçektir. Cumhuriyet gazetesi aldığı kararla, bu anlayışa da hizmet etmiş olmaktadır.
Varlığını bilime, sanata ve Kurtuluş Savaşı’na adamış, ‘Yunus Nadi’ gibi emsal bir kişiliğin, aynı değerlere sahip kişilerce temsil edilmesi gerektiğine inanıyor ve Cumhuriyet yönetiminin aldığı ‘jüri üyeliği’ kararını tekrar gözden geçirmesini bir zorunluluk olarak görüyoruz. Dahası; gerçek karikatür emekçilerini, başta ‘Yunus Nadi Karikatür Ödülü’ olmak üzere, şaibeli kişilerin yer aldığı tüm yarışmaları protestoya davet ediyoruz.
Saygılarımızla.
Gerçek Karikatür Emekçileri”
Bildiriye destek verenler (A-Z) :
Akan Kor
Ali Fuat Süer
Ali Olgun
Ali Raşit Karakılıç
Arif Efendiler
Arman Salepçi
Asaf Budak
Aslı Alpar
Asuman Küçükkantarcılar
Ateş Benice
Atilla Atala
Atilla Yakşi
Bülent Okutan
Cafer Yıldırım
Coşkun Göle
Deniz Dokgöz
Emre Ulaş
Emre Yılmaz
Ercan Akyol
Erdoğan Karayel
Ergin Asyalı
Ergun Akleman
Fatih Erdoğan
Feridun Demir
Hakan Derman
Halis Dokgöz
Harun Yavruoğlu
Hayati Boyacıoğlu
Haydar Işık
Hicabi Demirci
Hikmet Aksoy
Hüseyin Çakmak (KKTC Karikatürcüler Der. Gen. Sekreteri)
İbrahim Ormancı (Mizahçı)
İlkin Deniz
İ. Serdar Sayar
Köksal Çiftçi
Lütfü Acun (Mizah Yazarı)
Mehmet Dal
Mehmet Gölebatmaz
Mehmet Saygın
Mehmet Karaman
Muammer Olcay
Murat İlhan
Murat Kürüz
Necati Derya
Necmi Yalçın
Nergis Kul
Nurettin İkizler
Nuri Kurtcebe
Özgün Uysal
Sadık Üçok
Sait Munzur
Sertaç Ürer
Servet Gürel
Siyami Yozgat
Sönmez Yanardağ
Süleyman Gök
Tarık Tolunay
Turgay Tüysüz
Turgut Çeviker (Karikatür Tarihçisi)
Turgut Demir
Uğur Durak
Yakup Kamer
Yusuf Akıncı
Zeki Bulut
Kaynak: Gazete Duvar (4 Ocak 2019)