1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Hep çocuk kalan bir yanım var. Büyüklerin dünyasına ait olmayan, ısrarla bunu reddeden. Çocukluğumu seviyorum, çocuk olmayı da. Bu nedenle çocuk edebiyatına daha sıcağım. Bunun yanında çocuğun gelecek olduğunun farkındayım ve çocuk bereketli toprak gibidir. Üzerinde her çeşit bitki bitmeye müsaittir. O yüzden bu güzel toprağa güzel tohumlar atmak gerekir diye düşünüyorum. Bu nedenle hem eğlenecekleri hem de dünyalarını güzelleştirecek kitaplar yazmak istiyorum.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Tam olarak hatırladığımı söyleyemem ama bu soruyu duyunca Mehmet Emin Ay’ın Çocuk ve Peygamber kitabı ve Ömer Seyfettin’den Seçme Hikayeler kitabı beliriyor zihnimde. İlki Peygamber sevgisini aşıladı, diğeri hikayeye ve kurguya olan merakımı artırdı.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Direkt okuduğum zaman böyle bir şey düşündüğümü hatırlamıyorum. Ama soruyu görünce aklıma gelenleri söyleyebilirim; Amak-ı Hayal ve Mantıku’t-Tayr beni çok etkilemiştir, böyle kitaplar yazmak isterdim, tabii bu yazarlıktan öte bazı hasletler de gerektiriyor. Çocuk kitabı olarak da Ayı Geldi, Jacominus Gainsborough’un Paha Biçilmez Anları, Yaman ve Onun Bitmek Bilmeyen Soruları (set), Dönme Dolap, Küçük Kızılderili, Ayıların Meşhur Sicilya Baskını ve Usta ile Ayı kitaplarını çok beğendiğim için bunları yazmış olmayı isterdim diyebilirim.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son Jo Witek’in ‘Ailemde Kahraman Yok’ kitabını bitirdim. Kahramanlık ya da başarı kelimesinin aslında çağrıştırdığı kadar kocaman bir anlam taşımadığını görüyoruz. Bir ödül almadı diye yıllarca emek verip çocuk yetiştiren annelerimiz-babalarımız başarılı değiller midir, birer kahraman değiller midir? Düşündürücü, biraz eğlenceli ve zaman zaman duygu yüklü bir kitap. Etkileyici!
edebiyathaber.net (28 Eylül 2022)