Berkeley, California Üniversitesi’nin önde gelen fizikçilerinden Richard A. Muller’in “Zamanın Fiziği” adlı kitabı, Nilgün Güngör çevirisiyle Paloma Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım metninden:
Muller’in evrenimize ilişkin en temel varsayımlar hakkında büyük tartışmalara yol açacak bu mühim çalışması, fizikteki en uzun ömürlü gizemlerden birini çözebilir.
Tam şimdi “şimdi” kelimesini okuyorsunuz! Bu geçici ânı bu kadar özel yapan nedir? Gizemli karakteri yüzyıllardır filozofların, biliminsanlarının ve din adamlarının kafasını kurcalamıştır. Einstein, zamanın akışının hız ve kütle çekiminden etkilendiğini göstermiş ama “şimdi”nin anlamını açıklamada başarısız olmuştur.
Peki zaman neden akar? Bazı fizikçiler bu konuyu araştırmanın peşini bırakmış ve zamanın akışının bir illüzyon olduğuna karar vermiş olsa da Berkeley, California Üniversitesi’nin önde gelen fizikçilerinden Richard A. Muller, buna karşı çıkıyor ve fiziğin gerçekliği inkâr etmesi değil, açıklaması gerektiğini savunuyor. Muller’in evrenimize ilişkin en temel varsayımlar hakkında büyük tartışmalara yol açacak bu mühim çalışması, fizikteki en uzun ömürlü gizemlerden birini çözebilir.
“… Şimdi: Zamanın Fiziği kitabında Muller zamanın kendisinin nasıl yaratılabileceğine ya da yok edilebileceğine dair bir hipotez kuruyor. Belki doğrudur. Belki yanlıştır. Ancak bunu anlatırken size zamanın ne olduğu, onu nasıl ve neden o şekilde deneyimlediğimiz konusunda master düzeyinde ders veriyor.”
Neil deGrasse Tyson, astrofizikçi, yazar, Cosmos: A Spacetime Odyssey programının sunucusu
“Muller, zamanın analizine çok taze ve heyecan verici bir yaklaşım getiriyor. Her zamanki netliği ve ince zekâsıyla kendi başına her biri büyüleyici bir hikâye olan sağlam biçimde yerleşmiş ilkelerden yola çıkıp ilerliyor ama zamanın akışı ve şimdinin anlamına ulaştığında tamamen yeni bir yol açıyor…”
Saul Perlmutter, Nobel Fizik Ödülü sahibi
“Zamanın temel doğası üzerine kışkırtıcı, güçlü savlarla yazılmış bir kitap. Zamanımızın en önemli deneylerinden bazılarına öncülük eden bir deneysel kozmolog olarak Muller, bilimin sınırlarının nerede olduğunu iyi biliyor ve o sınıra yakın çalışma becerisiyle ilgimizi canlı tutuyor.”
Lee Smolin, Evrenin Yaşamı kitabının yazarı