1.Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Çocuk edebiyatında büyülü bir dünya var ve ben o dünyayla tanışınca kopamadım. Uzun yıllar eğitim sektöründe çalışmam ve sonra çocuğumun doğumuyla başlayan kitap arayışlarım bana yetişkinler için yazdığım birçok taslağı rafa kaldırttı. Bir kere aralamıştımartık bu sihirli dünyanın kapılarını çünkü. Geri dönemedim. Dönmek de istemedim.
Çocukluğumdan kopmamak, çocukların merak ve keşif duygularının heyecanıyla beslenmek, kocaman bir ormanda karşıma neler çıkacağını bilmeden yürümek gibi sebepler de beni teşvik etti her zaman. Dahası bir çocuk kitabında hayal gücünün uçsuz bucaksız yollarını keşfettim. Çevremdeki insanların bana zaman zaman ‘Hayal âleminde yaşıyorsun sen!’ ithamlarını, kitaplara olan bağlılığımı çocuk edebiyatına yeni eserler kazandırarak taçlandırmak istedim☺
2.Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Çocukluğumun masal kahramanı olan ‘Pinokyo’.
Çocukken okuduğumda; ‘Hadi canım Pinokyo yapmış adam, cansız bir şey sonuçta nasıl konuşabiliyor? Saçma biraz ama yalan söylemek gerçekten kötü bir davranışmış demek.’ Diye düşünmüştüm. Sonradan farkettim ki yazar burada amacına ulaşmış. Bir çocuk olarak bana vermek istediği mesajlardan birini almışım.
Şu yaşımda yeniden okuduğumda ise bambaşka duygular uyandırıyor bende. Örneğin çalışmanın, okumanın önemine dikkat çekerkenbir yandan da dünyada açlık, yoksulluk gibi kavramları alttan alttan çok güzel işlemesi gibi.
3.Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Büyük Panda ve Küçük Ejderha. Gerçekten çok isterdim.
4.Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Şu anda Alice Harikalar Diyarında’yı okuyorum yeniden. Her okuduğumda farklı şeyler yakalıyorum ki muazzam bir hayal gücü hakkında çeşitli söylentiler olmasına rağmen. Ve bana göre en önemlisi çocuk kitaplarının sadece çocuklar için olmadığının da en güzel kanıtı.
edebiyathaber.net (1 Haziran 2022)