En son okuduğunuz kitabın adı nedir? İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?
Miras. Yazarı Norveçli, Vigdis Hjorth. Kitabın derinliğini, yüzleşme ve suç ortaklığı meselesini aile kavramı üzerinden ele alışını sevdim. Kutsanan mutlu ailenin kırılganlığı üzerinde düşünmemi sağladı. Kurgu, olaylar ve karakterler tamamen farklı olsa da Miras’ta son romanım Yok Çünkü Telafisi ile bir ruh benzerliği buldum. Miras, gündelik hayatta her şeyin politik olduğunu gösteren, olay örgüsü güçlü bir roman.
Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?
“Anne babasıyla yüzleşen kişilerin yüzde doksanı ailesini kaybediyordu.”
“Her şey bağlantılıdır. Anlamak üzere kulak kesilmiş biri için hiçbir sözcük tamamen masum değildir.”
Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?
Kim tavsiye ederse etsin bir kitabı almam için beni zihinsel olarak uyarması gerekir. Arkadaşım iyi bir yazarsa veya iyi bir okur olduğundan eminsem önerisini dinleyebilirim. Ekleri ve edebiyat sitelerini, dergileri takip ederim.
Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?
Yıllar önce Cevdet Bey ve Oğulları için düşünmüştüm bunu, bir de Yüz Yıllık Yalnızlık için.
Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?
İlk romanım Işık Ülkesinden’i dört dönem devam ettiğim Murat Gülsoy Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’nde hocama ve atölye arkadaşlarıma okuyarak ilerledim. İyi bir okur olduğundan emin değilseniz, yazdıklarınızı arkadaşlarınıza okutmayın derim.
Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?
Sabahları bir önceki gün yazdıklarımın düzeltmesini yaparak ilerlerim. Günde beş saat yazıyorsam, beş saat de okurum veya edebiyatla ilgili bir şeyler yaparım. Yazarken sessizliği tercih ederim, ama bu gürültü varsa yazamam demek değil.
edebiyathaber.net (4 Mart 2022)