Tatil öncesi elime Kuzey Ege’yle ilgili cebe rahatlıkla sığabilecek nitelikli bir yol kitabı geçti. Oğlak Yayınları etiketiyle okurla buluşan kitabın yazarı Tarkan Kaynar, sinema-televizyon-fotoğraf eğitimi almış,“ Önce Kısa Film Vardı” ve “Futbolun Bukalemunları” ve “Kediatri Kedili Tedavi” adlarında üç kitabı bulunuyor. Elimizdeki kitap Kuzey Ege lokantalarına odaklanıyor. Bölgeye özgü yemeklerden tadabilmek için zaman kısıtlaması olmadan yol almak gerekebilir. Bir tarafta doğa harikası Kaz Dağları, öteki tarafta kendine özgü iklim özellikleri nedeniyle Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği Edremit Körfezi. Göz alabildiğine zeytin ağaçlarıyla kaplı bölge, kuzeyde kaldığı için serin de aynı zamanda.
Tarkan Kaynar, bu incelikli yol lokantaları kitabı “Zeytin Kokulu Kuzey Ege Lokantaları”nda öznel seçimleri doğrultusunda önerdiği lokantalarla zaman kaybetmeden yöresel ve sağlıklı lezzetlerle buluşmamızı hedeflemiş. Gökçeada’dan Ayvalık’a kadar uzanan hattı tarayarak özellikle otlar ve zeytinyağı çeşitliliğinin ön planda olduğu özgün yemekler üreten yol üstü lokantalarını kısa, özlü ve yalın bir biçimde derlemiş. Tanıtılan lokanta ve restoranların nasıl, ne zaman ve kim tarafından açılmış oldukları, kullandıkları malzemelerin kaynağı ve nitelikleri, tüketicilere sunulan yemek çeşitleri, bazı tarifler, hangi mevsimlerde açık oldukları ve adresleri yer alıyor Mekânların siyah-beyaz fotoğrafları ve zeytin-zeytin ağacı çizimleri tanıtıcı bilgilerle uyumlu ve destekleyici nitelikte olduğu için başarılı, okumaya renk katıyor. Ek olarak Kuzey ve Güney Ege zeytin ve zeytinyağları konusunda sınırlı da olsa bilgi veren bölümler var. Bu tarz kitapların olmazsa olmazlarından olan yemek tarifleri de denemeleri için meraklılara sunulmuş.
Özgün ve alçakgönüllü taşra lokantalarının özellikle ülkemizin kıymeti bilinmemiş bir değeriyle –zeytinyağı- özdeşleştirilerek tanıtımının yapılması her anlamda övgüyü hak ediyor. Bu değerli kitabın yeni basımlarında özellikle mekân sahipleri, çalışanlar ve müdavimlerle olan görüşmelere daha fazla yer verilmesi, bölgeye özgü Edremit, Ayvalık ve Cunda yeme-içme kültürüyle ilgili ayrı bölümler açılarak sosyolojik ve ekonomik bilgiler verilmesi değerini daha da artıracaktır.
Serkan Parlak – edebiyathaber.net (14 Haziran 2021)