“Yeme Psikolojisi” yakında raflarda 

Nisan 30, 2024

“Yeme Psikolojisi” yakında raflarda 

Emily Crews Splane, Neil E. Rowland ve Anaya Mitra’nın kaleme aldığı Yeme Psikolojisi The Kitap Yayınları tarafından Buket Sözan çevirisiyle 3 Mayıs’ta okuyucuyla buluşuyor.

Tanıtım bülteninden:

İnsanlar yemeğe takıntılıdır. Yeterince yiyeceğe sahip değilseniz -ki uzak atalarımız için neredeyse her zaman böyleydi- düşünceleriniz ve eylemleriniz öncelikle yiyecek elde etmeye yöneliktir. Bol miktarda “yemeye hazır” yiyeceğe sahip olduğumuz günümüzde bile, insanlar yemek veya yemeğin önemli bir rol oynadığı ritüeller hakkında düşünmek için büyük zaman harcıyorlar. Reklamcılık ve pazarlamadan, artan bir dizi lezzetli gıdanın üretimine ve rekabetçi perakendeciliğe, kilo yönetimine veya obezite ile ilgili hastalıkların tıbbi tedavisine kadar; insanların bu tür eğilimleri üzerine kâr amaçlı devasa endüstriler inşa edilmiştir. Hiç bir an durup insanların yiyeceğe neden bu kadar ilgi duyduğunu veya bu özelliğin insanlara özgü olup olmadığını sordunuz mu? Yeme Psikolojisi, bu soruları sormaya ve cevapları keşfetmeye çalışıyor. Kitapta yazarlar “normal” yemeye odaklanıyor: Modern toplumda nasıl gelişti ve hangi işlevleri yerine getiriyor? Ayrıca yemek yemeyle ilgili güncel sorunlar da ele alınıyor. Anoreksiya ve bulimia nervoza dâhil olmak üzere, teşhis edilebilir yeme bozukluklarına ayrılmış bölümlerin olduğu Yeme Psikolojisi’nde en çok da, “obezite salgını”na ve olası çözümlerine odaklanılıyor.

Yazar Hakkında:

Prof. Dr. Emily Crews Splane, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını, Florida Üniversitesi’nde Davranışsal Sinirbilim alanında tamamladı. Lisans derecesini ise Stetson Üniversitesi Biyoloji bölümünden aldı. American Journal of Physiology Regulatory, Integrative and Comparative Physiology; Physiology and Behavior ve Behavioral Neuroscience gibi hakemli akademik dergilerde çok sayıda bilimsel yayına imza attı. Society for the Study of Ingestive Behavior ve Society for Neuroscience gibi ulusal endüstri konferanslarında sunumlar gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Neil E. Rowland, Florida Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünde çalışmalarını sürdürmektedir. Obezite ve uyuşturucu bağımlılığı konularında araştırmalar yürüten Rowland; Uyuşturucu Kullanımı ve Toplum, Genel Psikoloji, Yeme Psikolojisi, Nörokimya, Farmakoloji ve Davranış derslerini okutmaktadır.

Doç. Dr. Anaya Mitra, St. Catherine Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünde çalışmalarını sürdürmektedir. Uzmanlık alanı biyolojik psikolojidir ve doktorasını Florida Üniversitesi’nden bu alanda almıştır. Ayrıca Florida Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Yüksek Lisans derecesine sahiptir. Doktora çalışmasının ardından Minnesota Üniversitesi ve Gaziler İdaresi Tıp Merkezi’nde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır.

edebiyathaber.net (30 Nisan 2024)

Yorum yapın