Yeni e’nin 79. sayısı çıktı

Nisan 17, 2024

Yeni e’nin 79. sayısı çıktı

Yeni e dergisinin 79. sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Dergi bu sayısında Yeni Spiritüel Arayışları merkezine alıyor, “Zinciri Süsleyen Hayalî Çiçek: Yeni Spiritüel Arayışlar” başlıklı özel dosyasında geleneksel dinlerle mesafelenmiş “kendisi için hareket eden” insanı anlamaya çalışıyor. Derginin dosyasında spiritüel arayışların kültür-sanatın bazı alanlarında kendini nasıl ürettiği, bu alanlardaki yansımaları, karşılık bulduğu toplumsal koşullar gibi başlıklar konu alınıyor.

Elif Okan Gezmiş “Medyumlar ve Psikologlar: Psikolojinin Mistisizmle İlişkisine Tarihsel Bir Bakış” başlıklı yazısında psikolojinin gelişimini, mistisizmle ilişkisini ve bugün tıkandığı noktaları irdeliyor. Kaan Biçici ise “Sınırları, Yayılımı ve Yayıncılığıyla Parapsikoloji” yazısında parapsikolojiyi bir sahte-bilim olarak eleştirirken çok satan parapsikoloji kitaplarını inceliyor. “Kadına Özelleştirilmiş Yeni Metalar: Spiritüel İçerikler” başlıklı yazısında Fulya Alikoç, spiritüel içeriklerin toplumsal eşitsizlikler ve kadın sorunu üzerinden kendine nasıl “feminist bir pazar” yarattığını irdeliyor. Burak Bağçeci “Akla Karşı Beatles!” başlıklı yazısında bugünün spiritüel arayışlarının 60’lardaki köklerini, “New-age” karşı kültürünün müzik ve festivaller üzerinden kendini nasıl var ettiğini, dönem gençliğinin politik arayışlarının spiritüalizme nasıl yol aldığını aktarıyor. “Kapitalist Fantezi Kolajlarından Biri Olarak Neo-Spiritüel Müzik Festivalleri” yazısında Bengi Çakmak ise bugünün spiritüel müzik festivallerinden birine bakarken söylem analizi üzerinden bu tarz organizasyonların ortak temalarına ve eğlence, kültür gibi olguların kapitalist asimilasyonuna, deneyim olarak pazarlanıp imge-meta olarak tüketilmelerine odaklanıyor. Dosyada ayrıca alandaki en güncel ve kapsamlı araştırmalardan birine imza atan Kurtuluş Cengiz, Önder Küçükural ve Hande Gür ile “Türkiye’de Spiritüel Arayışlar” kitabı üzerine Ekinsu Devrim Danış’ın gerçekleştirdiği söyleşi de yer alıyor.

Dosya dışı yazılarda ise 2024 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Filistinli tiyatro ekibi Özgürlük Tiyatrosu’yla (The Freedom Theatre) gerçekleştirilen söyleşi öne çıkıyor. Kübra Yeter, Filistin tiyatrosunun ve sanatının güncel durumunu ve direnişteki rolünü Özgürlük Tiyatrosu ekibinden Yasmin Sameer ile konuşuyor. Filistin’den dergiye taşınan bir başka söz ise İbrahim Nasrallah’ın yakın zamanda yayımlanan ve Mustafa İsmail Dönmez tarafından Türkçeye çevrilen “Gazze’nin Meryem’leri” şiiri.

Josef Kılçıksız, “Margaret Atwood’da ‘Kedi Gözü’yle Dünyaya Bakmak” ile, Ohannes Şaşkal ise şiir çevirilerinin de yer aldığı “Devrimci Öfke, Ateşli Ruh ve Akıcı Lirizm: Siamanto” başlıklı yazısıyla derginin 79. sayısında yer alıyor. Bir diğer yazı ise Ceren Berk çevirisiyle yayımlanan, Alberto Prunetti’nin “Kendi Hikâyelerini Anlatan İşçiler, İşçi Sınıfının Onurunu Yeniden Ayağa Kaldırabilir” başlıklı yazısı.

Neslihan Altun, Güray Özçelik, Muzaffer Kale, Hülya Deniz Ünal, Hüseyin Köse, Doğu Kaşka, Arif Berberoğlu, Bahar Faris, Murat Atıcı, Kağan Şeker, M. Utku Yeşilöz ve Ferruh Tunç ise dergide şiirleriyle yer alanlar şairler.

edebiyathaber.net (17 Nisan 2024)

Yorum yapın